Osobní nástroje

Pivo z tanků

Nová forma skladování znamená lepší kvalitu piva.

Od začátku měsíce října 2010, tedy téměř přesně po roce od otevření zrekonstruovaného provozu, točíme pivo Gambrinus z velkokapacitních tanků umístěných ve sklepních prostorách restaurace.

Počátkem roku 1995 začali odborníci z Plzeňského Prazdroje vybavovat speciálním zařízením, tzv. tankovnami, restaurace, kde se poté pivo čepovalo nikoli z klasických sudů, ale z velkokapacitních tanků. Dnes  je systém tankoven rozšířen ve většině restaurací vyhovujících technickým podmínkám a čepujících některou ze značek Plzeňského Prazdroje. Tankovny se díky svým přednostem staly jedním z významných nástrojů konkurenční soutěže na vyspělém pivním trhu ČR.

Ne každý ze štamgastů, kteří si vychutnávají své oblíbené plzeňské pivo ve vyhlášených pivnicích, tuší něco o tom, že se jim nečepuje z běžných KEG sudů, ale z tzv. tankoven. Dnes v České republice používá tento systém téměř 400 restaurací a pivnic nabízejících značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel.

K vývoji dnešních tankoven vedlo Plzeňský Prazdroj počátkem 90. let několik důvodů. Distribuce a skladování piva ve větším množství než v klasických sudech přináší významnou úsporu nákladů, a to jak pivovaru, tak i majitelům restaurací a pivnic. Avšak velkokapacitní tanky, které se v té době používaly, měly prokazatelně negativní vliv na kvalitu piva. Nepasterizované pivo při styku se vzduchem brzy zvětralo a ztrácelo požadovanou kvalitu.

Řešením je moderní systém nerezových tanků o objemu 10 hl (od roku 2006 také o objemu 5 hl), ve kterých je pivo uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku – tzv. systém bag-in-box. Při používání tohoto systému nepřichází pivo při čepování vůbec do kontaktu se vzduchem, což má pozitivní vliv na kvalitu a trvanlivost nepasterizovaného piva. Nezbytnou podmínkou pro instalaci tankoven je určitá hodnota minimální týdenní spotřeby, při níž je zavedení tankoven vhodné.

Systém přinášející výhody provozovatelům restaurací i spotřebitelům se stal silným argumentem Plzeňského Prazdroje na českém pivním trhu. Na moderní systém přešla postupně většina významných pivnic čepujících Pilsner Urquell.

 

Technický popis principu tankovny


Nerezový tank o objemu 10 nebo 5 hl uložený naležato.
Vnitřní sterilní vak vyrobený z polypropylenu, absolutně neprodyšný – systém „high barier“. Neuvolňuje žádné součásti ze sloučenin, je recyklovatelný. Každý vak se používá jen jednou.
Tanky (minimální počet 3 ks na provozovnu) jsou umístěny v izolované místnosti – tankovně.
Tankovny jsou chlazeny na teplotu 8 – 10°C.
Pivo se čepuje s použitím vzduchových kompresorů vybavených filtry, ven se dostává tlakem vzduchu na vnitřní vak.
Měření spotřeby piva se provádí na digitálním průtokovém zařízení.
Tankovna je stavebnicového typu, je možné ji rozebrat a opět složit jinde.
Z tanku lze rozvést pivo až do 4 nezávislých kohoutů.
Zavážení piva - cisterny vybavené oddělenými komorami o objemu 10, 20 a 30 hl.
Tankovny jsou ve většině případů majetkem Plzeňského Prazdroje, který je smluvně zapůjčen provozovatelům pivnice.

 

ilustrační foto 

 

 

 

 

 

 

Akce dokumentů